Omáčka z červené čočky na těstoviny

SUROVINY

na 10 porcí

základ:
500 g červené čočky
5 mrkví (cca 400 g)
5 ks cibule (cca 220 g)
5 stroužků česneku
cca 350 g rajčatového protlaku (nebo jiná méně koncentrovaná forma rajčat ve větším množství – passata, 2 konzervy sekaných rajčat,…)
vaše oblíbené těstoviny (např. špagety, vrtule, pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové)
sůl
pepř
cukr, nebo jiné sladidlo
olej (např. řepkový, olivový)

volitelně (je to dobré i jen v základní variantě):
další zelenina podle sezóny, např. je možné nahradit menší část mrkve petrželí a celerem, nebo přidat v druhé půli vaření pórek, na závěr osmaženou cuketu (snižte množství čočky a mrkve),
zeleninový vývar (místo vody na vaření čočky)

koření: podle zvolené zeleniny a chuti např. oregano, bazalka, tymián, libeček, červená paprika, pro dospělé můžete na závěr přidat chilli a prolisovaný česnek

na posyp se hodí např. čerstvé bylinky (bazalka, petrželka), jarní cibulka, opražená slunečnicová nebo dýňová semínka, lahůdkové sušené droždí (tzv. LSD, chutná slano-sýrově a je zdravé)

PŘÍPRAVA

Červenou čočku dobře propláchněte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky.
V hrnci rozpalte olej a na něm osmahněte nejdřív cibulku, pak i mrkev a česnek. Přidejte protlak a čočku a můžete ještě krátce osmahnout. Zalijte vodou (ideálně horkou) mírně nad čočku a vařte do měkka, dokud není čočka rozvařená. Ochuťte solí a pepřem. V případě potřeby přilévejte další vodu (je lepší jí dát na začátku méně a pak přidávat, než uvařit polévku místo omáčky).

Uvařenou omáčku rozmixujte do konzistence, která vám bude vyhovovat (lze nechat i nerozmixované, pokud nakrájíte zeleninu na drobné kousky). Případně dochuťte a přislaďte, pokud jsou rajčata moc kyselá.

Těstoviny uvařte souběžně v druhém hrnci dle návodu. Slijte a podávejte s omáčkou a posypem.

(Alternativně je možné vařit zvlášť i červenou čočku, smíchat ji s uvařenou zeleninou až v druhé fázi a ještě chvíli povařit společně. Hodí se to, když máte málo času, ale zato 3 plotýnky a více lidí na krájení zeleniny a obsluhu hrnců. Nebo když si chcete uvařit víc čočky a použít ji i do jiného jídla či zamrazit.)

 Bára, Pionýrská skupina Záře