Maso je zdrojem bílkovin, proto z výživového hlediska dává smysl nahrazovat ho jinými potravinami bohatými na bílkoviny (přesněji řečeno jde o esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit). To jsou zejména luštěniny a obiloviny, doplňkově pak semínka a ořechy. Je dobré kombinovat luštěniny a obiloviny, střídat různé druhy a zařadit je v menším množství vícekrát denně. Ze základních potravin, jako jsou například čočka, hrách, fazole, cizrna, pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječné a špaldové kroupy, slunečnicová a dýňová semínka, se dají připravit polévky, pomazánky, kaše, placky, jídla z jednoho hrnce, omáčky a další pokrmy. Další možností jsou zpracované potraviny, jako celozrnné pečivo, těstoviny, seitan, tofu, tempeh, robi, nebo rostlinné uzeniny, které se podobají masným výrobkům i vzhledem a chutí.

Důležitou součástí stravy jsou i zdravé tuky, jejichž zdrojem jsou například řepkový či olivový olej, ořechy a semínka (v celku, nebo ve formě másla, např. lněná a chia semínka, arašídové máslo, vlašské ořechy).