- Luštěniny před vařením přebereme, můžou obsahovat kamínky nebo jiné příměsi.
- Luštěniny před namáčením propláchneme.
- Luštěniny před vařením namáčíme, každý druh potřebuje jinou dobu (viz další box). Vodu v které namáčíme můžeme průběžně měnit.
- Namáčení neslouží jen k následnému rychlejšímu a jednoduššímu vaření, ale rozkládají se při něm rostlinné cukry, které způsobují nadýmání.
- Luštěniny vaříme vždy v nové vodě, vodu z namáčení vylijeme (nebo využijeme na zahradě).
- Vaření dvakrát až třikrát urychlí tlakový hrnec.
- Při vaření sbíráme z hladiny pěnu, která vzniká.
- K vaření můžeme přidat bylinky, které pomáhají lepšímu trávení (např. majoránku, kmín, tymián, fenykl, zázvor, saturejku).