• Luštěniny před vařením přebereme, můžou obsahovat kamínky nebo jiné příměsi.
  • Luštěniny před namáčením propláchneme.
  • Luštěniny před vařením namáčíme, každý druh potřebuje jinou dobu (viz další box). Vodu v které namáčíme můžeme průběžně měnit.
  • Namáčení neslouží jen k následnému rychlejšímu a jednoduššímu vaření, ale rozkládají se při něm rostlinné cukry, které způsobují nadýmání.
  • Luštěniny vaříme vždy v nové vodě, vodu z namáčení vylijeme (nebo využijeme na zahradě).
  • Vaření dvakrát až třikrát urychlí tlakový hrnec.
  • Při vaření sbíráme z hladiny pěnu, která vzniká.
  • K vaření můžeme přidat bylinky, které pomáhají lepšímu trávení (např. majoránku, kmín, tymián, fenykl, zázvor, saturejku).