Obvyklé příčiny pocitu hladu po vegetariánském jídle jsou:

Malá porce, málo kalorií

V mase se koncentruje poměrně hodně kalorií, bílkovin a tuků do malého objemu. Pokud bychom ho nahradili stejně velkým objemem luštěnin či obilovin, bude to znamenat menší kalorický příjem. Plnohodnotné hlavní jídlo bez masa proto obvykle zaplní celý talíř. Samozřejmě i mezi potravinami rostlinného původu jsou velké rozdíly – listový salát má větší objem v poměru ke kaloriím než například vlašské ořechy.

Málo bílkovin

Někdy lidé k vaření bez masa přistupují tak, že ho prostě jen vynechají, případně nahradí zeleninou. Na talíři jim pak zbyde příloha (brambory, rýže) a k tomu dušená zelenina, nebo salát. Zelenina je zdravá a měli bychom jí jíst dostatek, ale obsahuje malý podíl bílkovin. Proto je potřeba přidat i potraviny bohaté na bílkoviny.

Málo tuků

Pod vlivem reklam a kampaní na hubnutí máme často dojem, že tuky jsou špatné a čím míň jich sníme, tím lépe. Jenže pokud místo z tučného masa vaříme z luštěnin, obilovin a zeleniny, může se stát, že ve stravě bude příliš málo tuků. Proto je dobré zařadit zejména zdroje zdravých tuků, jako semínka, ořechy, olivy, řepkový olej. Světová zdravotnická organizace doporučuje získávat z tuků mezi 15-30 % denního energetického příjmu, u dětí a sportovně aktivních až 35 %. Podrobné informace o tucích v rostlinné stravě jsou v tomto článku.