Tofu obsahuje cca 13 g bílkovin na 100 g a je vyrobena ze sójových bobů. Při výrobě je dostatečně tepelně upraveno a proto je ho možné využít ve studené i teplé kuchyni. Tofu samo o sobě nemá téměř žádnou chuť proto lze využít na sladká i slaná jídla. V kuchyni používáme více druhů tofu.
Nejčastěji se používá tofu natural. Pro slaná jídla tofu většinou marinujeme. Pro tofu stačí naložit do marinády, či pomazat marinádou 15 minut před tepelnou přípravou. Nejjednodušší je využít sójovou omáčku, další marinády si můžeš vyrobit podle vlastní chuti.
Dalším často využívaným druhem je uzené tofu. To se hodí do všech jídel, kam by jiní dali třeba uzeniny. Příkladem může být zelňačka, halušky (strapačky), guláš a pod.
Pro sladká jídla a různé pomazánky se nejvíce hodí silken tofu, které je měkké a dobře roztíratelné.
Další návody na úpravu tofu najdeš v hlubinách internetu.