SUROVINY
na 10 porcí
250 g rýže
1 – 2 ks bobkový list
1 ks celá skořice
1 – 2 ks cibule
250 g čočka
3 – 5 kuliček celý pepř
50 g máslo
3 – 4 ks hřebíček
PODLE CHUTI: sůl, čerstvý zázvor
PŘÍPRAVA
Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Z oloupaného zázvoru nakrájíme pár tenkých plátků. Čočku přebereme, přes noc namočíme a druhý den vodu slijeme.
Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku, dokud není zlatavá. Osmaženou cibulku vyjmeme na talířek.
Na stejném másle osmažíme opranou rýži a slitou čočku, dokud nevstřebají všechen tuk. Přidáme zázvor, veškeré koření (svázané do pytličku), zalijeme větším množství vroucí vody a zvolna dusíme, dokud se voda nevyvaří a není vše měkké. Čočkové khičrí občas promícháme vařečkou a zatřepeme nádobou, aby se směs nepřipálila. Rýže se nám trochu rozvaří, ale to není na závadu.
Čočkové khičrí podáváme velmi horké a posypané osmaženou cibulkou.