Fazolový guláš
SUROVINY
na 10 porcí
cca 1 kg červených fazolí v nálevu (plechovka)
5 cibulí
brambory – dle chuti (není nutné dávat, ale většinou dáváme)
3 stroužky česneku
hladká mouka na zahuštění
chleba ke guláši (samozřejmě dle chuti)
majoránka
pepř
sůl
PŘÍPRAVA
Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme do lehce hněda, zasypeme sladkou paprikou. Poté přidáme fazole i s nálevem a dle potřeby donastavíme vodou. Pokud dáváme brambory, přidáme je nyní. Necháme přijít k varu. Zahustíme moukou (předem skvěle rozmíchanou s vodou). Za stálého míchání necháme provařit minimálně 10 minut (příp. dokud nejsou fazole a brambory měkké). Přidáme utřený česnek a dochutíme dle libosti.
Poznámka na konec: Dáváme do jídla i brambory, protože občas si některé starší děti fazole vyndavají (mladší je zpravidla ani nezaregistrují).
Šídloň a Poto, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.