SUROVINY

na 10 porcí

270 – 300 ml jemného bulghuru
1l vody
nahrubo posekané petrželky
300 g posekané zelené šalotky
10 lžic posekané máty
10 lžic olivového oleje, nebo jiného
3 lžíce citronové šťávy
2 lžičky soli – dle chuti
2 lžičky pepře -dle chuti
3 uzrálá, ale tuhá rajčata
1,5 zelená paprika bez semínek
černé olivy na ozdobu
1,5 listový, zelený salát
380ml citronové šťávy smíchané s 1/2 lžičkou soli

PŘÍPRAVA

Bulgur několikrát propláchněte na jemném cedníku.

Dát bulgur do mísy a zalít studenou vodou. Nechat bobtnat po 30min. Slít přes jemné síto a vytlačit co nejvíc vody.

Ve vodě očistit petrželku, odřezat stonky.

Vložit bulgur do mísy, přidat šalotky a vše rukama promačkat, aby bulghur nasákl vůní šalotek.

Nasekat na hrubo petrželku, mátu a přidat do mísy.

Našlehat olej s citronovou šťávou a zamíchat dovnitř sůl a pepř. Přidat do salátu a dobře promíchat.

Oloupat a odstranit semínka z rajčat a papriky. Nakrájet je na drobné kostičky. Lehce zamíchat do salátu a dát alespoň na 1hod. do chladničky před podáváním.

Podávat na míse vyložené salátem ozdobené černými olivami. Ve džbánku podávat extra citronovou směs pro ty, co si chtějí salát více ochutit.

Libanonci tabouleh podávají se skrojky citronu a nabírají salátovými listy.

Poznámka na konec: Tomuto salátu, inspirovanému Blízkým východem, dodává správný šmrnc křupavá okurka a citronová kůra.