SUROVINY
na 10 porcí
500 g (letní) jablka (klidně padavčata) 500g
100 g cukru 100g,
1l voda
skořice
hřebíček
badyán
citrón
Na ozdobu: šlehačka, snítka máty
2 lžičky pudink/ škrob (dle potřeby)
PŘÍPRAVA
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. (My je strouháme, není pak třeba tolik vody a zahušťovat). Nakrájená jablka dusíme do změknutí (rozvaření) ve vroucí vodě. Zahustíme škrobem, nebo pudinkem rozmíchaným v troše vody s cukrem. (tento krok nemusí být, záleží na jablkách). Směs ochutíme cukrem, skořicí, hřebíčkem, badyánem, citronem. (Vše dle chuti) a povaříme. Děti nejsou na koření příliš zvyklá, tak opatrně. Na závěr můžeme, dle možností, celou směs rozmixovat. Nalejeme do misek /hrnků a necháme zchladnout a ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou (smetanou, zakysanou smetanou – varianta pro vedoucí), skořicí a snítkou máty.