Babiččino jablečné kyselo

 Pimpa (recept je od babičky) - Pionýr, z. s.

SUROVINY

na 10 porcí

500 g (letní) jablka (klidně padavčata) 500g

100 g cukru 100g,

1l voda

skořice

hřebíček

badyán

citrón

Na ozdobu: šlehačka, snítka máty

2 lžičky pudink/ škrob (dle potřeby)

PŘÍPRAVA

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. (My je strouháme, není pak třeba tolik vody a zahušťovat). Nakrájená jablka dusíme do změknutí (rozvaření) ve vroucí vodě. Zahustíme škrobem, nebo pudinkem rozmíchaným v troše vody s cukrem. (tento krok nemusí být, záleží na jablkách). Směs ochutíme cukrem, skořicí, hřebíčkem, badyánem, citronem. (Vše dle chuti) a povaříme. Děti nejsou na koření příliš zvyklá, tak opatrně. Na závěr můžeme, dle možností, celou směs rozmixovat. Nalejeme do misek /hrnků a necháme zchladnout a ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou (smetanou, zakysanou smetanou – varianta pro vedoucí), skořicí a snítkou máty.

Poznámka na konec: Ideální zužitkování letních jablek, které nikdo nechce jíst. Děti se olizují ještě týden a překvapí je, že se jedná "jen" o svařená jablka. Uvedené množství často nestačí. Podáváme třeba s piškoty.