Poutnická polévka
SUROVINY
na 10 porcí
Poutnická polévka se u nás vždy vařila jako likvidace veškeré přebývající zeleniny. Proto se velmi těžko odhaduje množství a je třeba druhy i množství brát jako možnost a nebát se experimentovat.
500 g mrkev
500 g celer
500 g petržel
10 brambor
3 cilbule
5x vejce
250 g másla
hladká mouka
možný zeleninový bujon
pepř
sůl
majoránka
nové koření
PŘÍPRAVA
Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s kořením a případně zeleninovým bujonem. Jakmile je zelenina uvařená, na pánvi rozehřejeme veškeré máslo, přidáme do něj mouku a následně v jíšce rozmícháme vejce. Zde je potřeba opravdu pořádně a rychle míchat. Jakmile začne směs trochu tuhnout, nožem „odkrajujeme“ kousky do polévky. Vzniklou zavářku necháme chvíli povařit.
Poznámka na konec: Jak jsem již psala, co vám přebývá, dejte do polévky.
Jana Hejkrlíková, Šídloň 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.