Poutnická polévka

SUROVINY

na 10 porcí

Poutnická polévka se u nás vždy vařila jako likvidace veškeré přebývající zeleniny. Proto se velmi těžko odhaduje množství a je třeba druhy i množství brát jako možnost a nebát se experimentovat.

500 g mrkev

500 g celer

500 g petržel

10 brambor

3 cilbule

5x vejce

250 g másla

hladká mouka

možný zeleninový bujon

pepř

sůl

majoránka

nové koření

PŘÍPRAVA

Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s kořením a případně zeleninovým bujonem. Jakmile je zelenina uvařená, na pánvi rozehřejeme veškeré máslo, přidáme do něj mouku a následně v jíšce rozmícháme vejce. Zde je potřeba opravdu pořádně a rychle míchat. Jakmile začne směs trochu tuhnout, nožem „odkrajujeme“ kousky do polévky. Vzniklou zavářku necháme chvíli povařit.

Poznámka na konec: Jak jsem již psala, co vám přebývá, dejte do polévky.
 Jana Hejkrlíková, Šídloň 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.