Vločkové karbanátky

SUROVINY

na 10 porcí

ovesné vločky (hrubé) – cca 1 kg

vejce 2-3

mrkev (strouhaná) – cca 500g (dle potřeby a zbytků)

4 stroužky česneku

majoránka

sůl

strouhanka (na obalení, zahuštění v případě potřeby)

pepř

olej

příloha – ideálně brambory, může být i chléb

Dle chuti a možností: strouhaný sýr

PŘÍPRAVA

Vločky namočíme cca na 1 h do vody. Poté vločky vyždímeme (čím více z nich vytlačíme vody, tím méně je poté třeba strouhanky na zahuštění). Přidáme mrkev, koření, vejce, případně sýr a vše smícháme. Pokud je třeba, zahustíme směs strouhankou. Směs by měla být tak hustá a v takové konzistenci, aby z ní šly dělat placky, které drží pohromadě. Pro celistvost placky lehce obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova.

Poznámka na konec: Jídlo je u nás jedno z nejoblíbenějších táborových jídel, většinou děláme i dvakrát za tábor. Chutná jak dětem, tak vedoucím (včetně zarytých masožravců). Vločkové karbanátky jsou skvělé i studené - bereme si je např. i na celodenní výlety (s chlebem).
 Jana Hejkrlíková, Šídloň, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.